Thursday, 5 February 2015

MINYAK ZAITUN RAVIKA


Khasiat Dan Manfaat Extra Virgin Minyak Zaitun

Pohon zaitun pertama diketahui pemanfaatanya sekitar 6,000 tahun sebelum masihi. 1000 tahun Sesudah Masihi Pohon zaitun baru menyebar luas ke benua Eropa, Afrika dan seterusnya. Minyak zaitun, tidak seperti semua minyak pada umumnya yang diperoleh dari biji, dan minyak zaitun bukan satu-satunya yang diperoleh dari buah tanaman.

Minyak zaitun secara praktis adalah lemak nabati dalam keadaan cair pada suhu kamar. Pemurnian atau extra virgin minyak zaitun diperoleh dengan mekanik menekan dari biji zaitun tidak termasuk proses industri. Sangat pantas jika minyak zaitun disebut extra virgin, selain diekstraksi menjadi murni secara mekanik, minyak zaitun tidak tunduk pada semua jenis pemanasan dan derajat keasaman. Minyak zaitun juga lebih unggul satu per sen dan skor dari titik organoleptik tampilan tidak kurang dari 6,5. 

Kebanyakan Semua jenis minyak yang dari tumbuhan, belum ada yang memenuhi karakteristik seperti zaitun ini.

Kandungan Bermanfaat Dalam Extra virgin Minyak Zaitun

Extra virgin Minyak zaitun dapat dibagi menjadi dua kelompok: saponifiable, mewakili sekitar 99% dan terdiri dari trigliserida. Unsaponifiable, mewakili sekitar 1% dan terdiri dari berbagai antioksidan dan vitamin. Antioksidan ini memiliki khasiat yang bermanfaat sangat penting bagi kesehatan tubuh manusia yang akan kita lihat nanti. Zat lain yang hadir dalam Extra virgin minyak zaitun termasuk hidrokarbon, lilin, alkohol, sterol, polifenol, dan pigmen. Sekitar 85% dari asam lemak hadir dalam minyak zaitun extra virgin diwakili oleh asam lemak tak jenuh, termasuk asam oleat dan asam linoleat.

Manfaat Pengubatan Ada Dalam Ekstra Virgin Minyak Zaitun
Makanan pokok diet Mediterania, minyak zaitun sekarang dianggap sebagai landasan untuk pengobatan dan pencegahan berbagai penyakit. Menurut beberapa Penelitian yang dilakukan pada beberapa kesempatan, telah menunjukkan beberapa sifat menguntungkan extra virgin minyak zaitun : penggunaannya mengurangi kehadiran LDL normal atau "kolesterol jahat" dan meningkatkan kadar HDL "Kolesterol baik". Mengurangi sekitar 30% kemungkinan serangan jantung dan menurunkan tekanan darah.
Polifenol dan vitamin E dalam minyak zaitun ekstra, berkat aksi antioksidan, membantu mencegah aterosklerosis dan memperlambat penuaan sel. Seperti dilansir beberapa penelitian, ada bukti yang mengaitkan penggunaan Extra virgin minyak zaitun dengan penurunan beberapa tipe kanker, terutama kanker payudara. Selain itu, angka kematian akibat kanker lebih tinggi di negara-negara lain daripada di negara-negara dari kawasan Mediterania.

Extra virgin minyak zaitun
Minyak zaitun extra virgin adalah makanan yang sangat sehat dan alami dengan daya cerna tinggi dan membantu fungsi hati lebih sehat, mengatur baik fungsi lambung dan dengan demikian mengurangi risiko terkena ulkus duodenum, ini artinya zaitun sangat baik untuk kesehatan.
Buah zaitun kaya dengan vitamin E dikatakan mampu melindungi sel-sel dari radikal bebas yang berbahaya. Menurut kajian, antioksidan ini dikatakan mampu menguatkan sistem imun, mengurangkan penyakit seperti selesema. Asid oleik di dalam buah zaitun pula dikatakan mampu berfungsi memberi keanjalan pada kulit dan melindungi elastin kulit dari rosak.

Cegah darah beku
Sumber polifenois, sebatian antioksidan di dalam buah zaitun dikatakan mampu mencegah darah beku yang berbahaya. Satu kajian dalam Journal of American College of Cardiology mengaitkan sebatian ini dengan peningkatan nitrik oksida, molekul jantung sihat yang meningkatkan pelebaran pembuluh darah dan aliran darah.
Jika dibandingkan dengan diet tinggi dalam lemak tepu, diet tinggi karbohidrat, terdapat beberapa kajian yang telah menunjukkan bahawa minyak zaitun bukan sahaja mengurangkan tahap LDL kolesterol tetapi turut merendahkan tahap gula darah dan mengurangkan keperluan insulin bagi pesakit tahap dua diabetes.

Mengurangkan risiko kanser
Satu kajian yang telah dijalankan oleh pakar-pakar kesihatan di Institut Sains Kesihatan, Universiti Oxford melihat perkaitan antara kanser dan pemakanan seseorang. Ðidapati bahawa negara yang mengamalkan pengambilan daging yang kerap dan rendah dalam pengambilan sayur-sayuran mempunyai risiko dan kes penyakit kanser yang tinggi tetapi pengambilan minyak zaitun akan mengurangkan kadar kes tersebut.
Ðalam Annals of Oncology (10 Januari 2005) menyatakan pakar-pakar sains mendapati diet Mediterranean yang kaya dengan minyak zaitun akan mengurangkan risiko seseorang mendapat kanser payudara kerana kandungan asid oleik yang terdapat di dalamnya.

Meningkatkan metabolisme
Buah zaitun dikatakan mampu meningkatkan metabolisme. Malah dikatakan mengambil setengah cawan buah zaitun setiap hari mampu mencegah kegemukan. Khasiat lemak tidak tepu dalam buah zaitun mempercepatkan pembakaran lemak dan mencegah gula diubah menjadi lemak.
Selain itu, kajian dalam British Journal of Nutrition mendapati, asid lemak mono tidak tepu merangsang choolecystokinin, sejenis hormon menekan nafsu makan yang menghantar isyarat kenyang ke otak.

Melambatkan proses penuaan
Menurut Imam Ibn Qayyim Al Jauziyyah, mutu minyak zaitun adalah bergantung kepada pokok yang mengeluarkannya. Sebagai contoh, jenis yang terbaik adalah minyak zaitun yang dikeluarkan daripada buah yang masak, manakala minyak daripada buah zaitun yang belum masak adalah bersifat sejuk dan kering. Buah zaitun yang telah masak ranum, lebih cenderung menjadi panas dan mengurai. Oleh itu, jika ia diproses menggunakan air akan menjadikannya kurang panas, bertindak dengan lembut dan lebih berkhasiat. Walau bagaimanapun, semua jenis minyak zaitun akan melembutkan kulit serta melambatkan proses penuaan. Ði samping itu, minyak zaitun dapat melawan racun di dalam badan dengan bertindak sebagai ‘laxative' dan menyingkirkan cacing di dalam badan.

Menghindari penyakit kardiovaskular dan arteriosclerosi
Melihat kepada keadaan dan tahap kesihatan masyarakat kita sekarang, penyakit jantung yang dikenali sebagai pembunuh secara senyap semakin meningkat. Namun begitu, pengambilan minyak zaitun mungkin dapat mencegahnya kerana ia kaya dengan bahan ‘phenol'. Bahan ini mempunyai bahan antioksidan yang tinggi di samping mampu mencegah proses radang dan pembekuan darah. Oleh itu, pengambilan minyak zaitun amat bermanfaat untuk mencegah seseorang daripada menghidapi penyakit jantung.

Kelebihan minyak zaitun boleh dilihat dalam situasi yang paling dekat dengan kehidupan kita di mana penggunaannya sebagai minyak masak. Walaupun banyak pendapat mengatakan bahawa makanan yang dimasak atau digoreng menggunakan minyak zaitun tidaklah sesedap makanan yang digoreng dengan menggunakan minyak kelapa sawit, namun ia ada kelebihan tersendiri dari sudut kesihatan. Minyak masak selain yang berasaskan buah zaitun apabila digunakan berulang kali menyebabkan jumlah kolesterol teroksida dan menjadi tepu serta tidak elok untuk kesihatan. Kesannya dapat dilihat apabila minyak tersebut memerangkap sisa makanan dan berubah warna dan bau.

Namun berbeza dengan minyak zaitun kerana ia boleh digunakan berulangkali, tidak akan mengalami proses pengoksidaan dan menjadi tepu serta tidak akan berubah dari segi warna dan bau. Setelah makan makanan yang digoreng menggunakan minyak zaitun, perut akan terasa ringan dan puas sehingga seseorang akan berhenti makan sebelum kenyang. Ini adalah kerana kesan daripada penguraian tenaga di hati oleh minyak zaitun yang mempunyai banyak kandungan zat yang bermanfaat.

Oleh itu, tidak dapat disangkal lagi akan keistimewaan buah zaitun yang daripadanya boleh menghasilkan pelbagai jenis barangan dengan teknologi yang ada pada masa kini untuk kegunaan ramai. Sehubungan dengan itu, daripada Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad SAW pernah bersabda yang bermaksud, "Ambillah minyak zaitun dan sapulah ke kulitmu. Ia membantu mengubat tujuh puluh (beberapa) penyakit dan juga Juzam (kusta)."
Ramuan untuk kecantikan
Ði samping itu, mutakhir ini, manfaat minyak zaitun untuk kecantikan seringkali dihebahkan di dada akhbar mahupun media elektronik. Ini kerana, banyak syarikat kosmetik yang menggunakan minyak zaitun sebagai bahan asas ramuan dalam pembuatan barangan kecantikan. Oleh itu, sememangnya kelebihan minyak zaitun tidak dapat dinafikan lagi.

Ðengan ini, tidak hairanlah, ramai yang mengetahui akan kelebihan buah zaitun, memanfaatkannya sebagai bahan untuk kegunaan asas seperti minyak masak, minyak rambut, barangan kecantikan, sabun dan juga dijadikan sebagai makanan tambahan. Justeru, khasiat yang terdapat pada buah zaitun merupakan anugerah Allah ke atas hamba-hambaNya yang amat bernilai untuk dimanfaatkan kerana bukan sahaja buah zaitun disebut di dalam al-Quran, malah pakar-pakar sains dunia juga mengiktiraf akan keistimewaannya.

Ringkasan manfaat buah zaitun :

• Membantu mengatasi masalah darah tinggi

• Mengurangkan pengambilan lemak dalam diet harian
• Merendahkan tahap kolestrol berbahaya
• Menghindari penyakit kardiovaskular dan arteriosclerosis (pembuluh darah tersumbat dan sempit)
• Mengurangkan risiko serangan kanser
• Mengelakkan pembentukan batu hempedu (gallstone)
• Membantu penghadaman dan mengurangkan ulser perut
• Membantu keseimbangan metablisme tubuh, pertumbuhan tulang dan tubuh yang baik (khasnya bagi kanak-kanak)
• Menyihatkan kulit dan rambut
• Antioksidan - Membekal pelbagai vitamin untuk antipenuaan
• Membekal vitamin E
• Kegunaan massage terapi

No comments:

Post a Comment